Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013
Γκουρμέ παράδοση στη Θεσσαλική Γή. (Άρθρο αφιέρωμα) !!!
Με τον κίνδυνο να μας χαρακτηρίσει κανείς γαστρονομικούς
εθνικιστές, ήταν αδύνατον να αφήσουμε έξω από τον αφιερωματικό μας κύκλο
στην εκδοτική παρουσία της ελληνικής κουζίνας το καλαίσθητο και γεμάτο
γεύσεις βιβλίο της Εφης Γρηγοριάδου «Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας», από τις
εκδόσεις «Κοχλίας». Από το μικρό μέρος του προλόγου που αντιγράφουμε,
είναι σαφές ότι η Γρηγοριάδου ταξιδεύει στη θεσσαλική γη με όλες τις
αισθήσεις. Και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στη γευστική περιδιάβαση της
Θεσσαλίας, αλλά διατρέχει την Ιστορία της περιοχής από τη μυθική της
διάσταση και έπειτα αναδεικνύει τη σημαντικότητα της περιοχής για την
εξέλιξη του ελληνισμού. Μόνο και μόνο ότι σ' αυτή τη γη βρίσκεται η
κατοικία των ολύμπιων θεών, η καρδιά της ελληνικής μυθολογίας, αυτό λέει
πολλά.
Οι σπουδαίες προσωπικότητες που κατάγονται από την περιοχή και σημάδεψαν με τη σκέψη και το έργο τους την Ιστορία του τόπου έχουν τη δική τους θέση στην έκδοση. Ο Ρήγας Φεραίος, ο Ανθιμος Γαζής, ο Ανθιμος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Γεωργάκης Ολύμπιος και πολλοί άλλοι είναι ανάμεσά τους. Αλλά και ιστορικά ορόσημα, όπως η αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ με πρωταγωνιστή τον Μαρίνο Αντύπα, ο ρόλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στον κάμπο, μαρτυρούν τα πάθη, αλλά και την ιστορική εμπειρία της περιοχής.
Η συγγραφέας εντόπισε, μεταξύ πολλών άλλων, και τη Θεσσαλία στην ελληνική λογοτεχνία και παραθέτει μερικά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποσπάσματα. Οπως αυτό από το ποίημα «Θεσσαλία» του Αγγελου Σικελιανού: «Σε λόφους που ροδίζει τ' ασφοδίλι / θε να πλανιέται ο πελαργός, που τα ίδια / χέρια του οχτρού του απλώσαν με φιλία / το ειρηνικό πουλί που αυγή και δείλι / αργοπατάει στους κάμπους, και τα φίδια / ψάχνει, και στων σπιτιών τ' αποκαΐδια / χτίζει φωλιά, γαλήνια Θεσσαλία!».
Τα εργαλεία της θεσσαλικής κουζίνας
Αλλά ας περάσουμε στα πιο «δικά» μας. Η συγγραφέας κάνει λόγο για τη λιτή, φτωχική, αλλά πάντοτε νοικοκυρεμένη θεσσαλική κουζίνα. Και την περιγράφει πολύ αποτελεσματικά: «Σε όλες τις κουζίνες υπήρχε οπωσδήποτε ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι, ο σοφράς, ακουμπισμένο μόνιμα σε κάποιο σημείο ή κρεμασμένο σε κάποια γωνιά. Στο τραπέζι αυτό γευμάτιζε η οικογένεια ή η νοικοκυρά έπλαθε και άνοιγε φύλλο για τις πίτες». Στους τοίχους, γύρω γύρω στην κουζίνα, συνήθως υπήρχε ένα μεγάλο καζάνι κρεμασμένο, το πλαστήρι με το οποίο άνοιγαν τα φύλλα, σκαφίδια και ζυμωτήρια ξύλινα, κόσκινα και μερικά τηγάνια χαλκωματένια και μαυρισμένα, που συνήθως μ' αυτά έψηναν στο τζάκι. Σε άλλο σημείο της κουζίνας κρεμόταν το φανάρι, όπου συντηρούσαν και φύλαγαν τα τρόφιμα, και ράφια με χάλκινους τεντζερέδες, χάλκινα τηγάνια, ταψιά, ένα καζανάκι με βρυσούλα για το πλύσιμο, μπρίκια για το τσάι και τον καφέ, το χαβάνι που έσπαζαν και άλεθαν τον καφέ, το πιπέρι, το σινάπι κ.λπ. Επίσης γκιούμια για τη μεταφορά του νερού και του γάλακτος, χειρόμυλος, μουντινέλο, το δουρβάνι, δηλαδή το μακρόστενο δοχείο μέσα στο οποίο χτυπούσαν το γάλα για να βγάλουν βούτυρο και τυρί. Γύρω γύρω, σε ράφια και εταζέρες, υπήρχαν τα ποτήρια, τα πιάτα, τα κουταλοπίρουνα και οι δίσκοι σερβιρίσματος.
Τα τελευταία χρόνια η κουζίνα της Θεσσαλίας έχει πληγεί από την τουριστική προσέγγιση, ιδίως στα πολυσύχναστα μέρη. Δεν θα ξεχάσουμε μιαν απίστευτη εμπειρία που τόλμησε να μας χαρίσει πριν από λίγο καιρό σε ένα εστιατόριο στα ορεινά Χάνια, ένα πιάτο με τυρί φέτα στον φούρνο πλημμυρισμένο γνήσια... παραδοσιακή κέτσαπ με επιπλέουσες φέτες ζαμπόν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι διαφημιστές της τοπικής θεσσαλικής κουζίνας στα παραδοσιακά χωριά των νομών να ρίξουν μια ματιά στο βιβλίο της Γρηγοριάδου.
Στη θεσσαλική κουζίνα η ποικιλία είναι ατελείωτη. Πίτες, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψαρικά, όσπρια και λαχανικά, κυνήγι και διάφορα άλλα. Χωρισμένες ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αλλά και με τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών της Θεσσαλίας, είναι οι συνταγές που προτείνει η συγγραφέας. Και ομολογούμε κάτι δημοσίως. Πολύ μας δυσκόλεψε η επιλογή... *
Γκουρμέ παράδοση στη Θεσσαλική Γή. (Άρθρο αφιέρωμα) !!!
Γκουρμέ παράδοση στη θεσσαλική γη
«Αν ο χρόνος μπορούσε να με
ταξιδέψει για μια στιγμή, θα ξάπλωνα στα στάχυα του θεσσαλικού κάμπου
αφήνοντας ακάλυπτο το σώμα και κυρίως την ψυχή μου. Να ακούσω το θρόισμα
των φύλλων, το κελάηδημα των πουλιών, να νιώσω τη μυρωδιά του υγρού
χώματος και να αισθανθώ την αξία του κάμπου»

Οι σπουδαίες προσωπικότητες που κατάγονται από την περιοχή και σημάδεψαν με τη σκέψη και το έργο τους την Ιστορία του τόπου έχουν τη δική τους θέση στην έκδοση. Ο Ρήγας Φεραίος, ο Ανθιμος Γαζής, ο Ανθιμος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Γεωργάκης Ολύμπιος και πολλοί άλλοι είναι ανάμεσά τους. Αλλά και ιστορικά ορόσημα, όπως η αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ με πρωταγωνιστή τον Μαρίνο Αντύπα, ο ρόλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στον κάμπο, μαρτυρούν τα πάθη, αλλά και την ιστορική εμπειρία της περιοχής.
Η συγγραφέας εντόπισε, μεταξύ πολλών άλλων, και τη Θεσσαλία στην ελληνική λογοτεχνία και παραθέτει μερικά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποσπάσματα. Οπως αυτό από το ποίημα «Θεσσαλία» του Αγγελου Σικελιανού: «Σε λόφους που ροδίζει τ' ασφοδίλι / θε να πλανιέται ο πελαργός, που τα ίδια / χέρια του οχτρού του απλώσαν με φιλία / το ειρηνικό πουλί που αυγή και δείλι / αργοπατάει στους κάμπους, και τα φίδια / ψάχνει, και στων σπιτιών τ' αποκαΐδια / χτίζει φωλιά, γαλήνια Θεσσαλία!».
Τα εργαλεία της θεσσαλικής κουζίνας
Αλλά ας περάσουμε στα πιο «δικά» μας. Η συγγραφέας κάνει λόγο για τη λιτή, φτωχική, αλλά πάντοτε νοικοκυρεμένη θεσσαλική κουζίνα. Και την περιγράφει πολύ αποτελεσματικά: «Σε όλες τις κουζίνες υπήρχε οπωσδήποτε ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι, ο σοφράς, ακουμπισμένο μόνιμα σε κάποιο σημείο ή κρεμασμένο σε κάποια γωνιά. Στο τραπέζι αυτό γευμάτιζε η οικογένεια ή η νοικοκυρά έπλαθε και άνοιγε φύλλο για τις πίτες». Στους τοίχους, γύρω γύρω στην κουζίνα, συνήθως υπήρχε ένα μεγάλο καζάνι κρεμασμένο, το πλαστήρι με το οποίο άνοιγαν τα φύλλα, σκαφίδια και ζυμωτήρια ξύλινα, κόσκινα και μερικά τηγάνια χαλκωματένια και μαυρισμένα, που συνήθως μ' αυτά έψηναν στο τζάκι. Σε άλλο σημείο της κουζίνας κρεμόταν το φανάρι, όπου συντηρούσαν και φύλαγαν τα τρόφιμα, και ράφια με χάλκινους τεντζερέδες, χάλκινα τηγάνια, ταψιά, ένα καζανάκι με βρυσούλα για το πλύσιμο, μπρίκια για το τσάι και τον καφέ, το χαβάνι που έσπαζαν και άλεθαν τον καφέ, το πιπέρι, το σινάπι κ.λπ. Επίσης γκιούμια για τη μεταφορά του νερού και του γάλακτος, χειρόμυλος, μουντινέλο, το δουρβάνι, δηλαδή το μακρόστενο δοχείο μέσα στο οποίο χτυπούσαν το γάλα για να βγάλουν βούτυρο και τυρί. Γύρω γύρω, σε ράφια και εταζέρες, υπήρχαν τα ποτήρια, τα πιάτα, τα κουταλοπίρουνα και οι δίσκοι σερβιρίσματος.
Τα τελευταία χρόνια η κουζίνα της Θεσσαλίας έχει πληγεί από την τουριστική προσέγγιση, ιδίως στα πολυσύχναστα μέρη. Δεν θα ξεχάσουμε μιαν απίστευτη εμπειρία που τόλμησε να μας χαρίσει πριν από λίγο καιρό σε ένα εστιατόριο στα ορεινά Χάνια, ένα πιάτο με τυρί φέτα στον φούρνο πλημμυρισμένο γνήσια... παραδοσιακή κέτσαπ με επιπλέουσες φέτες ζαμπόν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι διαφημιστές της τοπικής θεσσαλικής κουζίνας στα παραδοσιακά χωριά των νομών να ρίξουν μια ματιά στο βιβλίο της Γρηγοριάδου.
Στη θεσσαλική κουζίνα η ποικιλία είναι ατελείωτη. Πίτες, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψαρικά, όσπρια και λαχανικά, κυνήγι και διάφορα άλλα. Χωρισμένες ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αλλά και με τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών της Θεσσαλίας, είναι οι συνταγές που προτείνει η συγγραφέας. Και ομολογούμε κάτι δημοσίως. Πολύ μας δυσκόλεψε η επιλογή... *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου